Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy o średnicy 21 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Nasączenie:
Wszystkie składniki wymieszać.
Masa:
Żelatynę wsypać do rondelka i zalać zimną wodą (około 1/5 szklanki wody), odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. Napęczniałą żelatynę podgrzać, ciągle mieszając. Gdy zacznie się rozpuszczać, dodać sok z pomarańczy i mieszać, aż żelatyna rozpuści się całkowicie, zdjąć z ognia. Dodać wódkę i wymieszać. Dodać jogurt, cukier puder, sok z cytryny i dokładnie wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Jogurtową masę odstawić, aż zacznie delikatnie tężeć. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do jogurtu i wymieszać dokładnie łyżką. Na paterze położyć 1 blat ciasta. Nasączyć 1/3 przygotowanwgo nasączenia. Połowę masy rozprowadzić na cieście w tortownicy i przykryć go drugim krążkiem ciasta, który również nasączyć, posmarować konfiturą, polać pozostałą masą i przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia ubić kremówkę, pod koniec ubijania dodać żel fix wymieszany z cukrem pudrem. Posmarować wierzch i boki tortu i dowolnie udekorować. U mnie róże i kwiaty z masy plastycznej, muszelki z kremówki wykonane za pomocą rękawa cukierniczego i tylki, listki z kremówki zabarwionej zielonym barwnikiem w proszku oraz srebrne perełki.
Smacznego:)
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.