450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
1 i 1/3 szklanki cukru
3 jajka
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietany kremówki
2 śmietan-fixy
cukier wanilinowy
owoce granata do ozdoby
Szpinak odmrażamy i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, mieszając po woli wlewamy olej. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i wszystko mieszamy łyżką, wlewamy do tortownicy, pieczemy około godzinę do "suchego patyczka"
Po ostygnięciu, należy odciąć wierzch ciasta i pokruszyć ( zostawić z boku do dekoracji)
Ubijamy śmietanę z śmietan-fixami, oraz cukrem wanilinowym ( można dosłodzić cukrem pudrem jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta).
Na ciasto wykładamy bitą śmietanę, następnie do dekoracji posypujemy je pokruszonym wierzchem ciasta, oraz owocami granata, które należy lekko docisnąć ręką.