szybka i uproszczona wu-zetka

Składniki

na ciasto:
1 szklanka mleka,2 łyżeczki sody,2 łyżki stołowe kakao, 1/2 szklanki oleju,2 szklanki mąki,2 całe jaja,1 szklanka cukru, 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego lub jakiegokolwiek .Wszystkie składniki wymieszać razem tak by uzyskać jednolitą masę . Wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą piec około 40-45 minut.

na masę :
1 i 1/2 szklanki mleka ,4 czubate łyżki stołowe cukru,1 i 1/2 łyżki stołowej mąki ziemiaczanej i 4 łyżki mąki zwykłej. rozdziel mleko na dwie części ,jedną część zagotuj na małym ogniu z cukrem ,w drugiej części rozrób mąkę zwykłą i ziemniaczaną by powstała jednolita zawiesina -do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę i ciągle mieszamy na wolnym ogniu -tak przygotowany zaczyn masowy odstawiamy do wystygnięcia -po wystudzeniu do zaczyny dodajemy mały kubeczek masła roślinnego z Kruszwicy i ucieramy wszystko razem do powstania puchowej bielutkiej masy .

Sposób przyrządzenia

ciasto:

1 szklanka mleka,2 łyżeczki sody,2 łyzki stołowe kakao, 1/2szklanki oleju,2 szklanki mąki,2całe jaja,1 szklanka cukru, 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego lub jakiego kolwiek .Wszystkie składniki wymieszać razem tak by uzyskac jednolitą masę . Wylać do formy wysmarowanej tłuszczen i obsypanej bułką tartą piec około 40-45 minut.

masa:

1 i 1/2 szklanki mleka ,4 czubate łyzki stołowe cukru,1 i 1/2 łyzki stołowej mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki zwykłej. rozdziel mleko na dwie części ,jedną część zagotuj na małym ogniu z cukrem ,w drugiej części rozrób mąke zwykłą i ziemniaczaną by powstała jednolita zawiesina -do gotującego się mleka wlewamy zawiesune i ciągle mieszamy na wolnym ogniu -tak przygotowany zaczyn masowy odstawiamy do wystygnięcia -po wystudzeniu do zaczyny dodajemy mały kubeczek masła roślinnego z kruszwicy i ucieramy wszystko razem do powstania puchowej bielutkiej masy .

ułożenie : 

ciasto przekroić na dwie części(dwa placki) ,układamy spód placka w formę ,rozsmarowujemy na nim masę i nakładamy na niego drugi placek.wierzch ciasta polewamy polewa czekoladową lub lukrowa i posypujemy kolorowymi cukiereczkami do dekoracji . odstawić do lodówki ,by masa zziębła wtedy lepiej smakuje .



Zobacz więcej: http://www.familie.pl/Forum-5-165/m1199959-1,Wiosenny-konkurs-z-Plast-Team-wygraj-praktyczne-pojemniki.html#ixzz3TXrgt54S