Pizza z brokułami i sosem czosnkowym

Składniki

Ciasto:

- mąka – 1kg
- drożdże – 30g
- letnia woda - 0,6 l
- olej rzepakowy - 100ml
- szczypta cukru
- sól – 1 łyżeczka

Sos pomidorowy:

- pomidory pelati krojone - 300ml
- oregano - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku

Składniki na pizzę:

- ser żółty typu gouda - 200g
- ser mozarella - 100g
- ser pleśniowy typu rokpol - 100g
- szynka wędzona parzona - 150g
- brokuły świeże lub mrożone - 300g
- oregano
- sos czosnkowy Tarsmak

Sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do miski z  mąką i odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut,  ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placki wielkości blaszek, podsypując mąką. Placki posmarować sosem pomidorowym, następnie rozłożyć starkowany ser żółty, pokrojoną w plasterki mozarellę i pokruszony rokpol. Na sery ułożyć plasterki szynki i brokuły ugotowane na półtwardo. Tak przygotowaną pizzę posypać oregano i  upiec w temp. 280 -330 st.C. Po upieczeniu polać sosem czosnkowym Tarsmak.