•	5 świeżych karczochów
•	1 szklanka oliwy z oliwek
•	2 ząbki czosnku
•	Szczypta suszonego rozmarynu
•	Kilka listków świeżej bazylii
•	100 g żółtego sera Gouda MSM Mońki
•	Sól, pieprz
Karczochy umyć, odciąć łodygi. Usunąć wierzchnie ciemnozielone liście, przeciąć każde warzywo na pół, wykroić ze środka rdzeń. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać sól, pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz rozmaryn. Wrzucić karczochy i całość lekko poddusić pod przykryciem. Po wyjęciu karczochów z rondla, odsączyć je i przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z posiekaną bazylią, a następnie posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku 15 minut w
temperaturze 200 stopni.