Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
6 żółtek
6 łyżek cukru
200 g serka mascarpone
400 ml śmietany kremówki 30%
1 śmietan fix
Poncz:
60 ml likieru amaretto
125 ml bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
kakao
Dekoracja:
czekoladowe kwiatki
liście mięty
kawa w ziarenkach
Biszkopt. Białka ubić dodać cukier dalej ubijać na sztywno na końcu połączyć z żółtkami . Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę (o wymiarach 36x30cm) piec około 30 minut w piekarniku na 170 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zwinąć w roladę. Ostudzić.
Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund aby pozbyć się ryzyka salmonelli. Żółtka z 4 łyżkami cukru pudru utrzeć mikserem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijać, aż krem będzie miał jednolitą kremową konsystencję.
Śmietanę ubić na sztywno a pod koniec dodać 3 łyżki cukru pudru i śmietan fix. Następnie dodać ją do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone. Masę wymieszać delikatnie i dokładnie.
Ostudzoną kawę przelać do miseczki, dodać alkohol amaretto i dokładnie wymieszać, nasączyć biszkopt.
Następnie wyłożyć połowę masy posypać kakao i zwinąć w roladę. Udekorować resztą masy za pomocą szprycy, posypać kakao. Wstawić na noc do lodówki bo najlepsza jest na drugi dzień.
Można dodatkowo udekorować czekoladowymi kwiatkami i listkami mięty:) Smacznego :)