Składniki
Ciasto :
2 szklanki mąki pszennej
125g masła extra
1 całe jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
200g maku
1 jajko
50g masła
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki miodu
1 olejek migdałowy
50g orzechów włoskich
50g rodzynek
100g skórki pomarańczowej
Mak, miód, migdały, orzechy i skórka pomarańczowa to typowe smaki Bożonarodzeniowe. Ja postanowiłam je połączyć w jedną całość czego efektem są słodkie, aromatyczne, makowe ciasteczka idealne do świątecznej kawy.
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, cukier puder, proszek do pieczenia. Zagnieść
na jednolite ciasto, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto, foremką do babeczek wycinać krążki i wylepiać foremki. Dodatkowo na wierzch każdej tartaletki wyciąć krążek z gwiazdkami w środku.
Mak sparzyć, wystudzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Rodzynki zalać wrzątkiem. Masło rozpuścić, dodać miód, cukier, rodzynki, orzechy drobno posiekane, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do maku, wymieszać.
Na końcu do masy makowej dodać olejek migdałowy, jajko i wszystko dokładnie wymieszać.
3. Wylepione ciastem tartaletki napełnić masą makową i przykryć krążkiem
z gwiazdkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25-30 minut.