Domowy karnawałowy tort
Składniki
Spody tortowe ciemne (np. Dan Cake) 400g,
500g mascarpone,
200g czekolady deserowej ciemnej,
50ml zimnej śmietanki kremówki 30 lub36% ,
1/3 szkl. cukru pudru,
ok. 300 gram wiśni (świeże, mrożone lub np. z syropu),
1 mały słoiczek dżemu wiśniowego (możemy użyć też innego smaku),
1 łyżeczka cynamonu,
rum, likier amaretto lub inny alkohol do nasączenia biszkopta.
Sposób przyrządzenia
- Wiśnie drylujemy i przekrajamy na połówki.
- Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodajemy po łyżce mascarpone (pamiętajmy, aby ser był w temperaturze pokojowej), za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników.
- Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywną pianę i łączymy ją stopniowo z kremem czekoladowym, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
- Mieszamy pokrojone wiśnie z dżemem.
- Dolną część biszkoptu posypujemy cynamonem, skrapiamy likierem lub rumem i smarujemy połową mieszanki owoców i dżemu. Tę warstwę przykrywamy 1/3 kremu czekoladowego i przykrywamy kolejnym blatem biszkopta.
- Na kolejną warstwę także dodajemy cynamon, skrapiamy alkoholem, wykładamy resztę owoców oraz 1/3 czekoladowego nadzienia.
- Wykładamy ostatni krążek biszkoptu, nasączamy odrobiną likieru lub rumu, a wierzch oraz boki smarujemy resztą czekoladowego kremu.
- Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu dekorujemy owocami – i gotowe!