- Szynka z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella    200g
- mąka pszenna                                                    350g
- drożdże                                                               30g
- letnia woda                                                        1 szklanka
- kapusta kiszona                                                1kg
- podgrzybek suszony                                        40g
- cebula                                                                3 średnie szt.
- olej                                                                     3 łyżki
- masło                                                                 1 łyżka
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek do smaku
- olej do smażenia pierogów
Z mąki, drożdży i wody zarobić klasyczne ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.
Kapustę kiszoną ugotować w małej ilości wody do miękkości i odsączyć. Dodać ugotowane, pokrojone w paseczki grzyby. Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paseczki Szynkę 
 z Kociewskiej Spiżarni podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Dodać wszystkie składniki do kapusty i doprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie wyrobić, rozwałkować i uformować placki wielkości deserowego talerzyka. Na placki nałożyć farsz i skleić pierogi. Usmażyć na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor i odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z pokrojoną w paseczki i podsmażoną Szynką z Kociewskiej Spiżarni.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy