Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Składniki

- serek wiejski z jagodami „Piątnica” 150g
- twaróg tłusty „Piątnica” 200g
- ziemniaki ugotowane tłuczone 300g
- ziemniaki surowe 200g
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- mąką pszenna 4 łyżki
- jajko 1 szt.
- żółtko jajka 1 szt.
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- cukier 2 łyżki
- sól do smaku

Sposób przyrządzenia

Do ugotowanych, tłuczonych i zimnych ziemniaków dodać surowe ziemniaki, które zostały wcześniej starte na tarce (drobne oczko) i odciśnięte. Dodać również mąkę ziemniaczaną, pszenną i całe jajko. Całość dokładnie wyrobić. Gdyby powstałe ciasto było zbyt rzadkie - dodać mąki pszennej.

Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem zwykłym i waniliowym. Uformować kulki serowe wielkości orzecha włoskiego.

Z ciasta ziemniaczanego uformować placki na dłoni. W środku umieścić kulkę serową i szczelnie zamknąć, formując owalne „barany”. Ugotować w osolonej wodzie, wrzucając na wrzątek i gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia.

Podawać gorące, polane serkiem wiejskim z jagodami.

Smacznego!