- Kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim „Gzella”                  300 g
- wieprzowina „Gzella”                                                 400 g
- fasola                                                                1 szklanka
- kasza jęczmienna                                                1 szklanka
- cebula                                                                     1 szt.
- czosnek                                                              2-3 ząbki 
- włoszczyzna z kapustą                                             1 porcja
- liść laurowy                                                                2 szt.
- ziele angielskie                                                kilka ziarenek
- sól, pieprz                                                           do smaku
- utłuczone ziarna jałowca                                           1 łyżka
- majeranek
Umytą fasolę zalewamy 2 litrami przegotowanej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy pokrojone w grubą kostkę mięso, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i utłoczone ziarna jałowca. Wszystko razem gotujemy.
Kaszę myjemy, odsączamy i wsypujemy do wrzącej zupy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30-40 minut. Obraną i umytą włoszczyznę drobno kroimy, cebulę przypiekamy, dodajemy do zupy razem z pokrojoną w plasterki Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim. Gotujemy kilkanaście minut. Gdy wszystkie składniki są miękkie, zupę doprawiamy majerankiem i czosnkiem z solą.
Smacznego!