Ciasto:
- 500 g mąki pszennej                              
- 150 g masła                                             
- 50 g drożdży                                              
- 2 jajka                                                       
- 2 żółtka                                                     
- ½ szklanki śmietany kwaśnej 18%                         
- 2 łyżki mleka                                                    
- cukier i sól do smaku
Farsz:
- 500 g szpinaku mrożonego                                     
- 4 ząbki czosnku                                                           
- sól, pieprz do smaku
- 250 g sera gouda MSM Mońki                                                      
Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Dodać posiekany czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Ciasto na strudel rozwałkować na ok. 1 cm, posypać startym na grubym oczku serem, nałożyć farsz szpinakowy i zwinąć. Końce skleić i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w rozgrzanym do 180°C w piekarniku, przez ok. 40 minut.
Smacznego!