- Szynka Dojrzewająca (4 cienkie plasterki na porcję zupy)
- marchewka   1 szt.
- pietruszka 1 szt.
- seler    ½ średniej szt.
- cebula   2 szt.
- olej rzepakowy  50ml
- mąka pszenna    2 łyżki
- woda   ok.  ½ l
- liść laurowy   3 szt.
- ziele angielskie    4 -5 ziarenek     
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- śmietanka słodka 18% 150ml
- śmietana kwaśna 18%  150ml
- filety rybne mix   (dorsz, flądra, sieja, łosoś itp.)  1kg
- por  ½ małej sztuki
Marchew, pietruszkę i seler - obrać, następnie pokroić w paseczki grubości frytki. Cebulę pokroić w kostkę, później warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, chwilkę podsmażyć, zalać zimną wodą i wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku, szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgotować, żeby warzywa zmiękły.
Obie śmietany połączyć, zahartować gorącym wywarem z warzywami i wlać do garnka.
Wszystkie filety pokroić w grubą kostkę, dodać do całości i na wolnym ogniu poddusić przez 
 2 -3 minuty.
Gotowy gulasz przełożyć na talerze, na wierzchu umieścić zrumienione na patelni plastry szynki. Danie posypać porem pokrojonym w cieniutkie plasterki.
Podawać z pieczywem jako samodzielne danie lub jako posiłek na drugie danie z dowolnym dodatkiem.
Smacznego!