Składniki na ciasto:
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - ok. 1 szklanka letniej wody
    - 2 łyżki oleju
Składniki na farsz:
    - 200 g sera żółtego
    - kilogram pieczarek
    - 3 średnie cebule
    - 3 łyżki oleju
    - 3 łyżki masła
    - 2 łyżki bułki tartej
    - sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać starte na grubym oczku pieczarki i chwilę poddusić, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodać masło, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Gdy farsz ostygnie dodać pokrojony w kostkę ser żółty. Do przesianej mąki dodać olej i powoli mieszając wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę (cechą charakterystyczną dobrze wyrobionego ciasta są liczne pęcherzyki po jego przekrojeniu). Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować i wykroić krążki. Do każdego nałożyć wystudzony farsz i ulepić pierogi. Wrzucić go wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Po wystudzeniu, pierogi można podsmażyć na oleju aż do osiągnięcia złotego koloru.