Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ok. 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki oleju
Składniki na farsz:
- 200 g sera żółtego
- kilogram pieczarek
- 3 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać starte na grubym oczku pieczarki i chwilę poddusić, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodać masło, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Gdy farsz ostygnie dodać pokrojony w kostkę ser żółty. Do przesianej mąki dodać olej i powoli mieszając wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę (cechą charakterystyczną dobrze wyrobionego ciasta są liczne pęcherzyki po jego przekrojeniu). Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować i wykroić krążki. Do każdego nałożyć wystudzony farsz i ulepić pierogi. Wrzucić go wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Po wystudzeniu, pierogi można podsmażyć na oleju aż do osiągnięcia złotego koloru.