- Metka cebulowa 250g
- Szynka100g
- bulion warzywny lub rosół   2l
- ziemniaki    300g
- cebula     3 średnie szt.
- czosnek    2 główki
- smalec lub olej   3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- mięta świeża     1 pęczek
- jajko   1 szt.
- bułka tarta     1 łyżka
- śmietana kwaśna     1 łyżka na każdą porcję zupy
Do bulionu włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać pokrojoną w kostkę i zeszkloną na smalcu cebulę wraz z czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę, a następnie wszystko dokładnie zmiksować.
Do metki cebulowej dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, jajko i bułkę tartą. Dokładnie wyrobić i uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w gotowej zupie na wolnym ogniu ok. 3-4 minuty.
Wyłożyć na talerze, na wierzch położyć łyżkę śmietany i udekorować listkami świeżej mięty.
Smacznego!