Patisony faszerowane pomidorami i serem morskim - przepis. Przepisy na Potrawy warzywne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Patisony faszerowane pomidorami i serem morskim
Patisony faszerowane pomidorami i serem morskim
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
• 4 średnie sztuki patisonów (ok. 12-14 cm średnicy)
• 300 g pomidorów Lima (lub innych mięsistych)
• 300 g sera żółtego
• 2 ząbki czosnku
• ¼ łyżeczki chilli
• 2 gałązki świeżego rozmarynu
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Patisonom odciąć tak zwane „czapki”, wydrążyć miąższ ze środków i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić w plasterki. Czosnek posiekać i wymieszać z miąższem patisonów, płatkami chili i oliwą. Patisony posolić w środku i na przemian, warstwami układać pomidory, miąższ, starty ser żółty i igiełki rozmarynu (ostatnią warstwą powinien być ser). Tak przygotowane patisony przykryć „czapkami” i upiec w piekarniku w temperaturze 180oC przez ok. 40 minut.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.