Śledzie z papryką i korniszonami z czosnkiem

Składniki

• 10 ogórków korniszonów z czosnkiem Krakus
• 500 g śledzi a’la Matjas
• 1 czerwona papryka
• 1 żółta papryka
• 1 cebula
• ½ pęczka koperku
• 3 łyżki zalewy octowej z korniszonów
• świeżo mielony pieprz, łyżeczka cukru
• olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia

Filety śledziowe opłucz pod bieżącą wodą i włóż do miski z zimną wodą. Odstaw na 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Czas moczenia zależy od tego, jak słone są ryby. W tym czasie cebulę, papryki oraz ogóreczki pokrój w kostkę. Do warzyw dodaj pieprz oraz zalewę z ogórków korniszonów z czosnkiem od Krakusa. Odsączone z nadmiaru wody śledzie pokrój na mniejsze kawałki. W słoiku ułóż warstwami warzywa, śledzie i posyp je świeżym koperkiem. Ostatnią warstwą powinny być warzywa. Całość zalej olejem i odstaw do lodówki przynajmniej na 24 godziny.