•	dynia piżmowa
•	4 łyżki oleju rzepakowego
•	1 średnia cebula
•	300 g mięsa mielonego
•	100 ml wody
•	3 ząbki czosnku
•	3 łyżki krojonych pomidorów z puszki
•	2 gałązki świeżego rozmarynu
•	150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
•	sól i pieprz do smaku
Dynię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i częściowo miąższ. Tak przygotowane skropić olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 1 godzinę.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Dodać mięso, pokrojony w kostkę miąższ dyni, polać wodą, wymieszać i poddusić kilkanaście minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać pomidory, rozdrobniony czosnek, pokrojone igiełki rozmarynu, oraz sól i pieprz do smaku. Gotowym farszem wypełnić upieczone połówki dyni. Połowę sera pokroić w centymetrową kostkę, a drugą połowę utrzeć na tarce na grubym oczku. Kostki sera dodać do farszu, a starkowanym posypać wierzch. Zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Smacznego!