•	Chleb tostowy pszenny XXL (np. Dan Cake) – 4 kromki
•	czerwone buraki - 2  średnie sztuki
•	biała ciecierzyca z puszki – 250 g
•	czosnek – 1 ząbek
•	sok z cytryny – 1 łyżka
•	oliwa z oliwek – 2 łyżki
•	tymianek suszony – 1 łyżeczka
•	sól i pieprz do smaku
•	kapary marynowane – 1 łyżka 
•	jajka – 4 sztuki
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Buraki, ciecierzycę , i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz i ponownie zblendować. Tosty XXL zapiec w opiekaczu, posmarować hummusem z buraka, a na wierzch włożyć po sadzonym jajku. Tak przygotowane posypać kaparami.
Smacznego!