Składniki (14-20 naleśników):
•	2 szklanki mąki pszennej
•	1 szklanka mleka
•	1 szklanka wody mocno gazowanej
•	2 jajka
•	4 łyżki gorzkiego kakao
•	2 łyżki cukru trzcinowego
•	szczypta soli
•	masło klarowane do smażenia
Dodatki:
•	1–2 słoiki dżemu truskawkowego niskosłodzonego Łowicz
•	300 g mascarpone
•	300 g śmietany kremówki 30%
•	150 g jogurtu greckiego
•	2 łyżki cukru z wanilią
•	1–2 łyżki cukru pudru
•	świeże borówki oraz maliny do dekoracji (ilość według uznania)
Wykonanie:
Mąkę i kakao przesiej, dodaj mleko, wodę, jajka, sól i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut. Smaż partiami na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego. Liczba naleśników uzależniona jest od wielkości patelni, na której je smażymy, oraz od ilości ciasta nalewanego na patelnię.
Ozdabianie:
Śmietanę, mascarpone oraz jogurt umieść w misce miksera. Dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią i całość zmiksuj na najwyższych obrotach, aż krem będzie gęsty i puszysty. Naleśniki smaruj kremem i dżemem, możesz udekorować świeżymi owocami.