•	500 g chleba razowego żytniego
•	3 łyżki oleju rzepakowego
•	2 łyżki masła
•	2 średnie cebule
•	4 ząbki czosnku
•	2 l rosołu lub bulionu
•	½ łyżeczki kminku
•	250 g wędzonej kiełbasy
•	150 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
•	bagietka pszenna lub żytnia
•	sól, pieprz i majeranek do smaku
Chleb pokroić w średnią kostkę i wysuszyć w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklić na oleju połączonym z masłem. Dodać wysuszone pieczywo i wszystko razem chwilę podsmażyć, uważając, żeby nie przypalić czosnku, a następnie polać rosołem. Gotować dziesięć minut. Zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Gdyby zupa zbytnio zgęstniała, dolać więcej rosołu. Do gotowej zupy dodać pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor kiełbasę oraz posypać tartym serem.
Podawać z grzankami z serem, zapieczonymi na złoty kolor.