Składniki:
•	2 litry wody niegazowanej Mama i ja
•	500 g cielęciny 
•	2 skrzydełka indycze
•	600 g włoszczyzny
•	2 śliwki suszone
•	2-3 ziarna ziela angielskiego
•	2 cebule 
•	1 ząbek czosnku
•	1 liść laurowy
•	1 goździk
•	sól, pieprz
Kluski:
•	1 jajko w rozmiarze L
•	około 100 g kaszy manny
•	sól
1. Mięso zagotuj w wodzie Mama i ja, zbierz szumowiny i dodaj przyprawy.
2. Obierz włoszczyznę. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika opal cebule (nieobrane, 
 a jedynie oczyszczone), aby zbrązowiały. Następnie dodaj je do garnka wraz z włoszczyzną oraz śliwkami i gotuj przez około 2 godziny.
3. Po tym czasie z wywaru wyciągnij mięso oraz pozostałe składniki.
4. Mięso oraz marchewkę drobno pokrój i dodaj z powrotem do zupy.
5. Przygotuj kluski. Roztrzep jajko, dodaj kaszę mannę i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Małymi porcjami kładź kluski do rosołu podczas jego gotowania. Kluski będę gotowe po około 2 minutach.