Puszysty omlet z pomidorami i nerkowcami

Składniki

2 jajka L (w temp. pokojowej)
2 łyżki mąki pszennej
1/2 garści orzechów nerkowca marki KRESTO
1 średni pomidor
3–4 plastry szynki parmeńskiej
świeże zioła lub szczypiorek
2 łyżki oleju RAPSO
szczypta soli i pieprz świeżo mielony

Sposób przyrządzenia

1. Orzechy zetrzyj na tarce, na największych oczkach. Przełóż je na patelnię i cały czas mieszając podpiecz do lekkiego zarumienienia. Wysyp na talerzyk.

2. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju Rapso, pomidory pokrojone w plastry lub w kostkę podsmaż na średnim ogniu. Dodaj szynkę i lekko podgrzej.

3. Żółtka oddziel od białek.

4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.

5. Dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę i podpieczone (wystudzone) orzechy – całość wymieszaj.

6. W międzyczasie na drugiej patelni (ok. 23 cm średnicy) rozgrzej łyżką oleju.  Następnie wylej wymieszane ciasto. Wyrównaj powierzchnię i smaż do lekkiego zarumienienia omletu.

7. Omlet zsuń na talerz, przykryj go patelnią i energicznie odwróć o 180 stopni.

8. Smaż omlet z drugiej strony (nadal na małym ogniu).

9. Usmażony omlet wyłóż na talerz, na jego połowę połóż dodatki i omlet złóż na pół.

Smacznego!