Ciasto (porcja dla 2 osób):
•	1/2 szklanki mleka
•	1/2 szklanki wody
•	1 jajko
•	2 łyżki mąki jaglanej (można przy pomocy silnego malaksera zmielić kaszę jaglaną)
•	garść szpinaku baby
•	1 łyżka nasion siemienia lnianego
•	szczypta soli
•	szczypta pieprzu
Dodatki:
•	2 jajka
•	szparagi
•	pomidory
•	ewentualnie inne ulubione warzywa
•	świeża bazylia i koper
•	kiełki, np. rzodkiewki (lub inne pikantne)
•	2 łyżki octu
•	1/2 łyżeczki soli
•	dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy MPM
1.Zaczynamy! Mleko, wodę jajko, mąkę i szpinak zmiksuj.
2.Dodaj siemię lniane, sól, pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
3.Pędzelkiem nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem.
4.Zamknij gofrownice MGO-31 M od marki MPM, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto nie może być bardzo gęste. W razie gdyby takie było, to rozcieńcz je mlekiem.
5.Piecz masę przez 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.
6.Czas na dodatki. Przygotuj jajka poszetowe. W tym celu zagotuj w niewielkim garnku wodę, dodaj ocet i sól. Jajka pojedynczo wbij ostrożnie do miseczki. Przy pomocy rózgi utwórz wir w garnku i w niego wlej ostrożnie 1 jajko. Gotuj je ok. 2 minuty.
7.Szparagi pokrój i zblanszuj w wodzie po jajkach.
8.Awokado przekrój na pół, pozbądź się skórki oraz pestki. Pokrój.
Ułóż w miseczkach gofrowych awokado i jajko (natnij je, aby wypłynęło żółtko). Dodaj ulubione warzywa i ciesz się smakiem doskonałych, wytrawnych, gofrów.