Jaja zapiekane w Ryżu Białym marki Britta i sosie pieczarkowym

Składniki

8 jaj
2 torebki Ryżu Białego Britta (po 100 g)
łyżka masła
nieduża cebula
1/2 szklanki startego żółtego sera
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka masła do naczynia żaroodpornego
20 dag pieczarek
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka słodkiej śmietanki 12-proc.
sok cytrynowy
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Ugotować jaja na półtwardo (4-5 min od momentu gdy woda zacznie wrzeć), ostudzić, obrać ze skorupek. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać. Na łyżce masła podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja. Przygotować sos pieczarkowy: na maśle podsmażyć pokrojone drobno pieczarki, odparować nadmiar płynu, wsypać mąkę, chwilę przesmażyć razem, wlać śmietankę. Mieszając doprowadzić do zagęszczenia sosu, doprawić go solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Potrawę zalać sosem, posypać startym serem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.