1 kg ugotowanych ziemniaków (waga po ugotowaniu)
1 opakowanie orzechów piniowych Kresto (100 g)
1 puszka kukurydzy
1 duża papryka czerwona
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
spora szczypta curry
duży pęczek świeżej natki pietruszki
sezam do panierowania
1/2 szklanki bułki tartej
100 g tartego parmezanu
olej Rapso do smażenia
1 jajko
sól
pieprz
ostre papryczki marynowane (opcjonalnie)
1. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i dodajemy zeszkloną wcześniej cebulę i czosnek.
2. Paprykę kroimy w drobne kawałki, dodajemy orzechy - całość przekładamy na dużą patelnię i smażymy ok. 10 minut na 2 łyżkach oleju, często mieszając. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i smażymy ok. 2 minut, często mieszając. Całość dodajemy do ziemniaków.
3. Dosypujemy kukurydzę, bułkę tartą, parmezan, curry, pokrojoną natkę pietruszki, jajko. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy i formujemy zgrabne kotleciki. Powinno wyjść ich ok. 15.
5. Uformowane kotlety panierujemy w sezamie i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Dodajemy na patelnię papryczki i jeszcze chwilkę podsmażamy całość.
6. Podajemy z ulubioną surówką. Nasza surówka to marchewka w kształcie spaghetti, polana olejem Rapso, skropiona cytryną, doprawiona do smaku i posypana koperkiem.