Kurczak z gruszkami i sosem sambal oelek - przepis. Przepisy na Potrawy mięsne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         Kurczak z gruszkami i sosem sambal oelek    
 
    
        Kurczak z gruszkami i sosem sambal oelek
        
        
     
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        500 g kurczaka
masło
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany
1/2 kostki rosołowej
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka sosu sambal oelek (ostry sos indonezyjski)
2 gruszki
1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki posiekanej mięty                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Filety z kurczaka pokrój wzdłuż w paseczki. Dodaj sól i usmaż na maśle na patelni. Obierz i posiekaj czosnek. Wymieszkaj w garnku śmietanę, kostkę rosołową, czosnek, imbir i sos sambal oelek. Do tego miksu dodaj kurczaka. Gotuj pod przykrywką około 5 minut. Podziel gruszki w kliny i usuń nasiona. Usmaż je z goździkami w maśle na patelni. Dodaj je do kurczaka w Dosie, potem posyp orzechami i miętą. Podawaj z gotowanym ryżem, najlepiej dzikim.
                
              
    
    
    
    
    
    
 
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
 
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
 
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.