Wielkanocny żur z pulpetami z zielonym groszkiem

Składniki

Składniki na zakwas:

· 6 łyżek mąki żytniej typu 2000

· 800 ml wody

· 5 ząbków czosnku

· 4 listki laurowe

· 5 ziaren ziela angielskiego



Składniki na żurek (8-10 porcji):

· porcja warzyw na bulion

· 5–6 białych kiełbas surowych

· groszek w puszce Happy Frucht (cała puszka)

· ok. 5 litrów wody

· 1 średnia cebula

· 150 g boczku wędzonego

· 2 łyżki oleju Rapso

· zakwas według przepisu powyżej

· 8–10 jaj

· chrzan (opcjonalnie)

· śmietana (opcjonalnie)

· zioła ( np. lubczyk, majeranek, tymianek, koperek)

· sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Wykonanie zakwas:

 

1. Do dużego słoika wlewamy wodę, dodajemy mąkę oraz czosnek i przyprawy. Mieszamy bardzo dokładnie.

2. Jeśli posiadamy zakwas na chleb, to możemy dodać na początku jedną jego łyżkę, co znacznie przyspieszy proces kiszenia. Jeżeli posiadamy własną kiszonkę, możemy dodać łyżkę płynu spod kiszonki, zamiast zakwasu na chleb.

3. Przykrywamy gazą i pozostawiamy go na 5–6 dni.

4. Zakwas mieszamy codziennie. Pod koniec powinien być pachnący i w smaku kwaskowaty – to znak, że jest już gotowy.

 

Wykonanie żurek:

1. Gotujemy warzywny wywar.

2. W międzyczasie przygotowujemy pulpeciki z surowej kiełbasy białej: kiełbasę wyciągamy z otoczki i mieszamy z groszkiem ora ziołami, a następnie formujemy małe pulpeciki.

3. Podsmażamy boczek oraz cebulkę, dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 5 minut.

4. Po tym czasie dodajemy wymieszany zakwas na żur. Robimy to stopniowo, kontrolując smak i stopień zakwaszenia zupy.

5. Doprawiamy solą i pieprzem. Można także dodać chrzan. Zupa zyska wówczas na smaku i będzie lekko pikantna.

6. Gotujemy jajka na twardo.

6. W międzyczasie odcinamy wierzch chleba, wydrążamy miąższ i podpiekamy w 250°C przez 5 minut.

7. Zupę podajemy w chlebie wraz z pulpecikami i pokrojonym jajkiem.