Karp w czosnku i winie wg Makłowicza - przepis. Przepisy na Potrawy z ryb, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         Karp w czosnku i winie wg Makłowicza    
 
    
        Karp w czosnku i winie wg Makłowicza
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
        
     
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                            Duży karp (ok. 1,5 -2kg) sprawiony i wyczyszczony, z głową
    Sól
    Pieprz swieżo zmielony
    Olej
    Pęczek natki pietruszki
    Czosnek (ilość z zależności od upodobań) Edit: Czosnku może, a nawet powinna być nawet cała główka.
    0,5 l białego wytrawnego wina
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Karpia (już sprawionego i oczyszczonego) osusz. Następnie go  natrzyj solą oraz świeżo zmielonym pieprzem oraz olejem. Natkę  pietruszki oraz czosnek (obrany) posiekaj (nie za drobno) i umieść w  brzuchu ryby. Rozcięcie karpia zepnij wykałaczkami, czyli wbij wykałaczki  w oba brzegi rozcięcia tak, aby się połączyły. Następnie, trzymając nić  w obu dłoniach, przeplataj zygzakiem wykałaczki (podobnie jakbyśmy  mieli zawiązać buty), aby rozcięcie dobrze zamknąć.
Karpia umieść w naczyniu żaroodpornym (otwartym), wlej do niego  wino i piecz w piekarniku około 25-30 minut w temp. 180 – 190 °C
Smacznego!
                
              
    
    
    
    
    
    
 
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
 
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
 
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.