Babci Duni zupa "meksykańska"

Składniki

Bulion mięsny.
!/2 papryki czerwonej, zielonej, żółtej.
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 małego selera
1 por
1 cebula
1 ząbek czosnku( może być więcej)
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
20 oliwek zielonych ( tez może być więcej)
10 kaparów(( nie koniecznie)
kilka ziemniaków.
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego.
Przyprawy:sól, pieprz naturalny, papryka słodka lub ostra

Sposób przyrządzenia

Paprykę, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni.

Przekładamy do rondla i zalewamy bulionem.

 

Gotujemy 1/2 h, dodajemy pokrojone w kostkę ( grubszą niż warzywa) ziemniaki i gotujemy dalej.

Dodajemy kukurydzę, fasolę , pokrojone na 3 częsci oliwki, kapary. przecier .

Dodajemy przyprawy. Ostrożnie z solą , bo bulion jest słony i oliwki też.

Jeszcze gotujemy 10-15 minut.

Zupa jest najsmaczniejsza na drugi dzień gdy przegryzą się smaki.

 

Smacznego!!!