Chrupiące cebulaki

Składniki

50 dag twarogu z kostki, 25 dag margaryny, 50 dag mąki pszennej, cebula ( w zależności od wielkości 6 - 8 sztuk), pieprz, sól, inne ulubione przyprawy ( dobrze się sprawdza czerwona słodka papryka, a także zioła “włoskie”), do posypania: sezam, zioła, mak – do wyboru, jajko do posmarowania

Sposób przyrządzenia

Twaróg rozdrób rękami. Dodaj margarynę pokrojoną na kawałki, dwie łyżeczki soli i znowu rozdrób. Dodaj mąkę – jeśli przepisowe 0,5 kg będzie za mało (twaróg może być mniej lub bardziej mokry) dosyp tyle, żeby wyrobić ciasto odchodzące od ręki, elastyczne. Teraz włóż ciasto do lodówki i przygotuj farsz. Cebule pokrój na półplastry, albo nieco mniejsze kawałki. Przesmaż na łyżce masła, aż cebula zacznie się robić szklista, dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Lekko ostudź. Ciasto wywałkuj niezbyt cienko, wycinaj miseczką koła, nakładaj farsz i zlepiaj, jak pierogi. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż cebulaki, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp ulubionymi ziołami lub pieprzem. Piecz w temperaturze 200 stopni około 25 minut (zajrzyj po 15 minutach, może już będą rumiane).