Ciasto:
300 g gorzkiej czekolady 
250 g masła 
4 jajka 
400 g cukru (najlepiej ciemnego) 
4 łyżki rumu
4 łyżki posiekanych orzechów pekanowych
250 g mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
½ łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka chili w proszku 
Dekoracja: 
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki bardzo mocnego espresso (im kawa mocniejsza tym lepszy ma lukier smak) 
kakao 
złote groszki 
Czekoladę i masło stopić na parze. Jajka ubić z cukrem i rumem, szybko dodać do czekoladowej masy. Zdjąć z nad pary, dodać orzechy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i chili. Połączyć z ciastem. Foremki do babeczek z prostokątnymi wgłębieniami natłuścić i wysypać mąką. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić. Każdą babeczkę przekroić na pół. Cukier puder utrzeć z gorącym espresso. Polać każde ciasteczko, posypać kakao i udekorować groszkami. Układać na papilotkach.