Ciasteczka amaretti (50 sztuk)

Składniki

Ciasto:
1 ½ szklanki mąki
½ szklanki zmiksowanych płatków owsianych
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
110 g masła
1 szklanka cukru demerara
ekstrakt/olejek migdałowy
1 żółtko
2 białka
100 g czekolady
3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
3 łyżki posiekanych migdałów
Dekoracja:
cukier puder

Sposób przyrządzenia

Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, sodą i solą. Masło utrzeć z cukrem, dodać olejek migdałowy, żółtko i białka. Nadal ucierając wsypywać mąkę z dodatkami. Czekoladę posiekać, wymieszać z ciastem. Na wyłożoną pergaminem blachę nakładać łyżeczką ciasto, zachowując spore odstępy miedzy ciasteczkami. Na każde położyć posiekane orzechy i migdały. Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzone posypać cukrem pudrem.