1 główka  sałaty strzępiastej 
1 garść rukoli (lub szpinaku) 
1 pęczek rzodkiewek
1 pomarańcza 
2 kolby czerwonej cykorii
Sos: 
4 łyżki oliwy 
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku winnego
1 łyżeczka posiekanej cebuli 
1 łyżeczka oregano
sól, papryka w proszku i odrobina cukru – do smaku 
Sałatę i rukolę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki, włóż do salaterki. Rzodkiewki, umyj, osusz, pokrój na plastry. Pomarańczę wyszoruj, obierz i pokrój na ćwierć-plasterki. Z kolb cykorii odetnij gorzkie końce, pokrój na piórka. Plastry rzodkiewek, pomarańczy i cykorii dodaj do sałat, lekko wymieszaj.
Zrób sos – zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny i octem winnym, przypraw do smaku, dodaj zioła i cebulę.
Podawaj osobno do sałaty.