Czekoladowe ptasie mleczko

Składniki

½ szklanki śmietanki (12%)
15 dag gorzkiej czekolady
3-4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
4 żółtka
1 łyżka masła
1 łyżeczka skórki z limonki lub cytryny

Sposób przyrządzenia

Śmietanę zagotować z połamaną na kawałki czekoladą. Jajko oraz żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, zalać powoli gorącą śmietanką z rozpuszczoną czekoladą. Wysmarować masłem 6 żaroodpornych kubeczków/kokilek i napełnić je mleczkiem do 2/3 wysokości.

Kubeczki/kokilki wstawić do większego naczynia z wodą, która powinna sięgać do połowy ich wysokości. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać 30 minut.

Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy mleczko jest upieczone. Jeżeli wyjęty z mleczka patyczek nie jest czysty, należy piec mleczko następne 10 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać skórką otartą z limonki lub cytryny. Mleczko podawać w kubeczkach/kokilkach, w których się piekło.