Udka kurzęce z ryżem a'la centaurek

Składniki

Ryż "parboiled" w woreczkach - 3 szt. po 100 g
Udka z kurczaka - 4-6 szt.
Zalewa:
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku lub 1 kostka czosnku sproszkowanego
2 kostki bulionu drobiowego
1 słoik przecieru pomidorowego (200g)
125 g margaryny (pół kostki)
3 szklanki wody.
Vegeta

Sposób przyrządzenia

Jeśli mamy czas, nacieramy udka vegetą dzień przed przygotowaniem potrawy i wstawiamy do lodówki. Jeżeli zapomnimy lub nagle najdzie nas ochota na przygotowanie potrawy - nie ma problemu, nacieramy tuż przed obróbką termiczną. 


Na blachę wysypujemy z woreczków ryż, potrząsamy blachą, by ziarna rozkładały się w miarę równomiernie. Bezpośrednio na ryż kładziemy przyprawione udka. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni, żeby sie nagrzał i przystępujemy do zrobienia zalewy.


Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, następnie wrzucamy: posiekaną cebulę, posiekany czosnek (lub kostkę sproszkowanego czosnku), kostki bulionu drobiowego, margarynę (dobrze jest pokroić ją w grube plastry) i koncentrat. Włączamy gaz i mieszamy czekając, aż się zagotuje. Po zagotowaniu równomiernie zalewamy udka na blasze.


Ostrożnie wstawiamy blachę do piekarnika i czekamy 50-60 minut. 
Najlepiej podawać z surówką z kiszonej kapusty i marchewki.