1 kg mąki pszennej 
1 szklanka otrąb pszennych 
½ szklanki płatków owsianych 
½ szklanki płatków jęczmiennych 
½ szklanki płatków kukurydzianych (zmiażdżonych) 
¼ szklanki siemienia lnianego 
¼ szklanki słonecznika łuskanego 
4 ząbki czosnku 
3 łyżeczki soli 
5 dkg drożdży (rozpuszczonych w 1 litrze wody)
1. Wszystko wymieszać
2. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formy o wymiarach ok. 15 na 40 cm 
3. Zostawić na pół godziny (najlepiej w ciepłym miejscu pod przykryciem)
4. Piec w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez 60 minut. 
Jeśli nie mamy któregoś z rodzaju płatków, albo lnu czy słonecznika - nic nie szkodzi. Również ich proporcje mogą być znacząco zachwiane. 
Ciasto dosyć rośnie, nie należy więc wkładać go do samej krawędzi formy. 
Upieczony chlebek najlepiej smakuje z samym masełkiem (prawdziwym oczywiście ;-) 
Życzę smacznego :)