1 kg marchwi 
3 ziemniaki 
1 cebula 
1 kostka bulionowa 
1 gałka muszkatołowa 
Kolendra 
Cukier 
2 łyżki masła 
Starty parmezan 
Sól, pieprz 
Marchew, ziemniaki i cebulę obierz, a następnie pokrój w niedużą kostkę. Włóż do garnka, zalej taką ilością zimnej wody by przykryła warzywa. Całość zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj ostrożnie kostkę bulionową. Gotuj na małym ogniu około 20 minut – tj. do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Poczekaj aż zupa wystygnie i za pomocą chochelki przełóż do dzbanka - blendera warzywa z wywaru. Dodaj do nich do smaku startą gałkę muszkatołową, szczyptę zmielonej kolendry, oraz szczyptę soli, pieprzu i cukru.
Zmiksuj warzywa na krem. Przełóż krem do garnka z pozostałym wywarem, wymieszaj i podgrzej. Dodaj masło, ostrożnie mieszaj, aż się roztopi. Zupę w razie potrzeby jeszcze dopraw do smaku. Rozlej do małych miseczek. Każdą porcję posyp startym parmezanem. Możesz do zupy wrzucić kilka grzanek.