Łazanki z kapustą - palce lizać!!!

Składniki

- opakowanie łazanek (250 dag)

- ½ kg kiszonej kapusty

- ½ kg pieczarek

- wianuszek wiejskiej kiełbasy

- 20 dag chudego boczku

- 1 duża cebula

- ½ kostki buliony grzybowego

- tłuszcz do smażenia (oliwa z oliwek)

- łyżeczka kminku, 2 liście laurowe, kilka ziaren angielskiego ziela, 2 goździki, pieprz, sól



Sposób przyrządzenia

  1. Gotujemy łazanki w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie przekładamy je do żaroodpornego naczynia.
  2. Gotujemy kiszoną kapustę wraz z kminkiem, liśćmi laurowymi, goździkami i zielem angielskim w niewielkiej ilości wody, dopóki woda nie wyparuje.
  3. Ugotowaną kapustę wsypujemy do łazanek i mieszamy.
  4. Przysmażamy na tłuszczu (osobno) pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę – i wszystko dodajemy do łazanek.
  5. Pieczarki przysmażamy z dodatkiem ½ kostki bulionu grzybowego – gdy będą gotowe – dodajemy je do łazanek.
  6. Wszystkie składniki mieszamy w żaroodpornym naczyniu i doprawiamy pieprzem i solą.
  7. Na koniec naczynie wkładamy na około 10 minut do nagrzanego piekarnika (150 stopni).
  8. Danie podajemy udekorowane listkiem pietruszki.