Rożki bakaliowe (ok. 50 szt.)

Składniki

30 dkg mąki, 13 dkg cukru, 20 dkg masła, 10 dkg mielonych orzechów laskowych, 10 dkg łupanych orzechów włoskich, 13 dkg rodzynek, 10 dkg wiórków czekoladowych, 1 jajko, 1 białko, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru, szczypta soli, mąka do posypania blatu.

Sposób przyrządzenia

Wyrobić mąkę, mielone orzechy laskowe, cukier, cukier waniliowy, sól i zimny tłuszcz na jednolitą masę. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 1/2 godz. Zrobić nadzienie: zmieszać w miseczce orzechy, rodzynki, wiórki czekoladowe.

Rozwałkować ciasto na blacie na grubość 1/2 cm. Wyciąć koła o średnicy 6 cm. Posmarować białkiem. Na połowę każdego ciasteczka nałożyć łyżeczkę nadzienia. Zawinąć drugą połowę, tworząc rożek (osobiście wolę kształt złożonych omletów {#lang_emotions_smile}).

Poukładać ciastka na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni C. Kiedy wystygną, posypać cukrem pudrem.


Tak naprawdę oczywiście nie są to ciastka typowo świąteczne, ale... ze względu na orzechy i bakalie tak jakoś mi się skojarzyły {#lang_emotions_smile} I u nas zostały już ciasteczkami, bez których nie ma Bożonarodzeniowego stołu :)