Kotlety wieprzowe z jabłkami

Składniki


4 duże kotlety wieprzowe (np. schab)
2 łyżeczki słodkiej papryki
sól morska
pieprz
1 duże kwaskowate jabłko
1 łyżeczka cukru
600 g małych ziemniaków
3 łyżeczki chrzanu żurawinowego
3 łyżeczki śmietany 18%
pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
masło do smażenia

Sposób przyrządzenia

Plastry schabu rozbijam tłuczkiem do mięsa. Każdego kotleta oprószam z obydwu stron słodką mieloną papryką, solą i pieprzem. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Jabłko kroję na cztery grube plastry. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki masła. Na rozgrzane masło kładę plastry jabłka i podsmażam je z obu stron, następnie wsypuję cukier i lekko karmelizuję. Plastry jabłek odstawiam i przykrywam aby nie ostygły. Plastry schabu smażę na rozgrzanym na maśle z obydwu stron. Ugotowane ziemniaki podsmażam z każdej strony na dwóch łyżkach masła. Na usmażonego kotleta kładę plaster jabłka oraz chrzan wymieszany ze śmietaną. Ziemniaki posypuję natką pietruszki.