Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Składniki


4 duże papryki
350 g mięsa mielonego
100 g ryżu w woreczku
ok. 100 g sera żółtego
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
słodka papryka
ostra papryka
ognista mieszanka przypraw
przyprawa do dań słodkich
1 szklanka rosołu

Sposób przyrządzenia

Papryki dokładnie myję, ścinam czapeczki, usuwam gniada nasienne, tworząc miseczkę. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu we wrzątku ze solą. W tym czasie obieram cebulę i czosnek, drobno siekam i podsmażam do lekkiego zrumienienia na oliwie na patelni. Dodaję mięso mielone, sól, pieprz i smażę aż mięso będzie usmażone. W międzyczasie wlewam po trochu rosół do mięsa. Dodaję resztę przypraw, posiekaną natkę, 2 łyżki sera żółtego startego na dużych oczkach. Ostudzony ryż mieszam z mięsem, ew. dolewam więcej rosołu jeśli farsz jest za suchy. Powstałym farszem napełniam paprykowe miseczki. Na wierzch ścieram resztę żółtego sera, przykrywam odciętymi czapeczkami. Nafaszerowane papryki układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornych, do którego wlewam resztę rosołu. Naczynie przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i duszę ok. 50 minut. Czas zależy od wielkości i grubości papryki. Na 5 minut przed końcem pieczenia można odkryć naczynie dzięki czemu skórka na papryce ładnie się skurczy.