Burger z indyka

Składniki

40 dag mielonego mięsa
1 szalotka
10 dag pieczarek
3 łyzki oleju
3 łyzki bułki tartej
sól
pieprz
suszony tymianek
4 bułki
4 liście sałaty
20 dag żurawiny
2 gruszki
1 łyżka startego imbiru
3 łyzki octu winnego
brązowy cukier
goździki
cynamon

Sposób przyrządzenia

1.Zrób chutney:pokrojone gruszki zalej wodą i rozgotuj.Dodaj imbir i zurawinę,ocet i przyprawy.Gotuj jeszcze około 10 minut.Posłodź cukrem.
2.Szalotkę posiekaj,pieczarki pokrój.Zeszklij szalotkę,wrzuć pieczarki i smaż razem jeszcze około 5 minut.Dodaj do tego mięso,wymieszaj.Wsyp tartą bułkę i przypraw przyprawmi.
3.Z mięsnej masy uformuj 4 płaskie kotlety.Posmaruje je olejem,lekko oprósz ziołami i pieprzem.Smaż burgery po kilka minut z każdej strony.Bułki przekrój,zrumień na patelni.Na spodach ułóż liście sałaty i burgery.Posmaruj żurawiną,przykryj wierzchami bułek.Od razu podawaj.