Rolada faszerowana tuńczykiem

Składniki

3 piersi z kurczaka
1 por
2 łyzki kaparów
15 dag tuńczyka w oleju
3 łyzki oliwy
150 ml białego wytrawnego wina
sól
czarny pieprz mielony

Sposób przyrządzenia

1.Piersi z kurczaka delikatnie rozbić na płaty.
2.Por czyścimy,oddzielamy poszczególne warstwy i parzymy we wrzatku.Odcedzamy z wody.kapary siekamy na drobniejsze cząstki.
3.Płaty z piersi rozkładamy na blacie i posypujemy posiekanymi kaparami.Na nie kładziemy liście pora i odcedzonego z oleju tuńczyka.Płat rolujemy tak,by nadzienie nie wypłynęło,przewiązujemy grubą nicią lub sznurkiem.
4.W brytfannie rozgrzewamy oliwę ,wkładamy roladę i opiekamy na silnym ogniu ze wszystkich stron.Podlewamy winem i pieczemy w pikarniku w temperaturze 190 stopni C przez 50 minut.Podczas pieczenia często podlewamy mięso sosem z pieczeni.Przed podaniem kroimy roladę na grubsze plastry.