CIASTO KRUCHE: 
30 DKG. MĄKI 
10 DKG. CUKRU 
2 ŻÓŁTKA 
1 CAŁE JAJKO 
10 DKG. MARGARYNY 
1 CZUBATA ŁYŻKA SMALCU 
 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA.
CIASTKO SERNIKOWE:
1 KG. SERA (W WIADERKU NP.WŁOSZCZOWA)
1/2 SZKL. TŁUSZCZU (MARGARYNY ROZTOPIONEJ) 
 NIECAŁA SZKLANKA CUKRU 
 1 BUDYŃ SMIETANKOWY 
 1,5 SZKLANKI MLEKA 
 2 CAŁE JAJKA 
4 ŻÓŁTKA 
 OLEJEK CYTRYNOWY
 CIASTO KRUCHE:
 WSZYSTKIE SKŁADNIKI CIASTA ZAGNIEŚĆ I WYŁÓŻYĆ  DNO I BOKI BLACHY (tak > > ciut wyżej poływy) NIE GRUBO BLACHĘ WYŚCIELIĆ FOLIĄ LUB PERGAMINEM ALE NIE SMAROWAĆ NICZYM.
CIASTO SERNIKOWE:  
 SER Z WIDERKA WRZUĆ DO GARNKA TAKIEGO CONAJMNIEJ 2 LITORWEGO  WYSOKIEGO ZMIESZAĆ GO Z CUKREM I DODAĆ RESZTĘ SKŁADNIKÓW TAK JAK IDĄ POKOLEI. MARGARYNA NIECH JEST LETNIA.ZMIKSOWAĆ TAK BY NIE BYŁO GRUDEK.WLEĆTO NA TĄ WYKLEJONĄ CIASTEM BLASZKĘ! 
 UBIĆ PIANĘ Z 2 BIAŁEK DODAĆ PÓŁ SZKLANKI CUKRU PRZEZ CHWILKĘ  UBIJAĆ.
 PIANĘ NAŁOZYĆ NA CIASTO 15 MIN PRZED KOŃCEM PIECZENIA.
 CIASTO  ODSTAWIĆ NA CONAJMNIEJ 2 GODZINY POWINNA POJAWIĆ SIĘ NA NIM ROSA.
TEMP.PIEKARNIKA -180*C 
 CZAS PIECZENIA- 45 MINUT .
Przepis jest bardzo prosty i mi zawsze wychodzi.
 
SMACZNEGO!!