Ciasto:
4 jajka, 
12 dag mąki pszennej, 
3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
płaska łyżka proszku do pieczenia, 
20 dag maku, 
15 dag cukru pudru, 
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 
2 łyżki zmielonych migdałów.
Krem:
4 łyżki kwaśnego dżemu, 
szkl. śmietanki 30%, 
300g białej czekolady,
łyżka cukru pudru.
1. Białka ubić z cukrem pudrem, dodać żółtka. Wymieszać ze skórką pomarańczową i migdałami. Dodać mąki zmieszane z proszkiem i makiem. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 40min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.
2. Czekoladę połamać na kawałki, zmiksować przy użyciu blendera. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać czekoladę, delikatnie wymieszać. 1 blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć część kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Resztą kremu udekorować wierzch i boki ciasta. Dowolnie przyozdobić.