Moje pyszne pierożki

Składniki

2 szklanki mąki
łyżka do półtorej oleju
szczypta soli
pół kubka wrzątku

6 do 7 ziemniaków
niecała kostka sera białego
cebula +masło
20dkg słoniny

Sposób przyrządzenia

Oto moja wersja pierogów ruskich, któe zawsze wychodzą.

Najpierw gotuję ziemniaki, a na maśle podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę aż się zeszkli.

Potem mielę w maszynce ser biały, ziemniaki i cebulkę i ten farz doprawiam solą i pieprzem.

Wiem, że są osoby, które do tego farszu ścierają żółty ser, ale ja za tym nie przepadam.

Potem wyrabiam ciasto.

Najpierw z mąki robię, dołek ala wulkanik do niego daję olej i szczyptę soli, a potem nożem zarabiam ciasto dolewając z kubka wrzątek. Gdy mniej więcej skłądniki są połączone ręcznie zagniatam, wałkuję i wykrawam szklanką kółka z ciasta.

Łyżką nakładam farsz, a aby ciasto się dobrze sklejało palce za każdym razem wkładam w mąkę i po sklejeniu tak samo robię z całym powstałym pierożkiem.

Aby powstała falbanka z brzegu wystarczy zgniatając palcami rant robić półskręt np zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Mnie to zabiera 45min czasu i wtedy powstaje około 30 pierożków.

Smacznego!