Kruche ciasteczka z czekoladą

Składniki

Na ciasto:
300g mąki
kostka miękkiego masła
2 łyżki kakao (najlepiej płaskie lub jedna kopiata)
1 jajko
100g cukru pudru
cukier waniliowy
szczypta soli
Na krem
2 tabliczki białej czekolady
2/3 łyżki śmietanki 30%
łyżka masła/margaryny

Sposób przyrządzenia

Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy. Masło ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Następnie dodajemy jajko i mąkę z kakao.

Zagniatamy ciasto w kulkę, owijamy przeźroczystą folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki (tu jest najwięcej czasu, który możemy przeznaczyć na przygotowanie masy). Potem rozwijamy ciasto, wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wykrywamy kształty (na święta np. gwiazdki, na walentynki serduszka) pamiętając by jedne ciasteczka pozostawić w całości, a w drugich wyciąć dziurkę pośrodku.

Pieczemy ok 15 min w 150stopniach. Studzimy, a następnie przekładamy przygotowaną wcześniej masą, kładąc ją na całe ciasteczka a następnie przykrywając tymi z dziurką.

Czekoladę drobimy na kawałeczki i rozpuszczamy na parze (najlepiej postawić garnek z czekoladą na garnku z gotującą się wodą), dodając śmietankę i masło cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej gładkiej masy.

Studzimy (możemy nawet wstawić na jakiś czas do lodówki). Wychodzą przepyszne kruche ciasteczka dobre na każdą okazję i do kawusi.

Smacznego!