8 jajek
8 dużych łyżek cukru
3 czekolady gorzkie
kieliszek czerwonego wina
250 ml śmietanki 30%
1 paczka cukru waniliowego
troszkę orzechów laskowych
liść mięty do dekoracji
Czekolade kruszymy w rondelku w kąpieli wodnej podgrzewamy aż do roztopienia.w drugim naczyniu ucieramy żółtka z cukrem a w trzecim szczyptę soli z białkami na pianę.Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do utrartych żółtek i mieszając dodajemy kieliszek wina. po wymieszaniu dodajemy tą masę do masy z ubitych białek aż do powstania jednolitej konsystencji.przygotowaną masę wlewamy do pucharków i wkładamy do lodówki na 4 godziny.przed podaniem ubijamy śmietankę 30% wraz z cukrem waniliowym i przykrywamy nią mus.następnie posypujemy startymi orzechami i dekorujemy listkiem mięty.
Smacznego!