Bób jest warzywem strączkowym i sezonowym, który najczęściej spotykamy w zupach, sałatkach, ale bywa jedzony także osobno. Bób w ciąży może się okazać skarbnicą witamin i minerałów, tak ważnych da ciężarnych. Ale okazuje się, że nie wszystkie przyszłe mamy powinny jeść bób. Kiedy wolno jeść bób w ciąży?
Bób w ciąży – wyjątkowo bogaty skład
Bób będzie idealny dla kobiet w ciąży, ponieważ ma bardzo wysoką zawartość folianów. Szklanka bobu zapewnia dziennie zapotrzebowanie na kwas foliowy, co jest szczególne ważne dla kobiet w ciąży. Bób ma jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinny na niego uważać kobiety w ciąży z objawami cukrzycy ciążowej. Bób, to roślina strączkowa, które powoduje wzdęcia – a wzdęcia w ciąży mogą być niezwykle dokuczliwe, dlatego warto go jeść w umiarze.
Co zawiera bób i jak go gotować?
Bób jest skarbnicą składników odżywczych. Ta niepozorna roślina zawiera:
- 100 g bobu zapewnia dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy
- ma wysoką zawartość białka (6,8 g),
- bardzo dużą zawartość wit C, B1, B2, B3, B6 i witaminy E,
- Makroelementy – fosfor, wapń, magnez i potas,
- Mikroelementy – zwłaszcza żelaza, miedzi i cynku.
Jak gotujemy bób? Do gotowania wybierajmy bób twardy, zielony. Bób płuczemy, zalewamy w garnku wodą i przykrywamy. Następnie gotujemy bób na małym ogniu około 20 min, aż będzie miękki. Bób można jeść ze skórką lub bez.
CZYTAJ TEŻ >> Czereśnie w ciąży -czy można je jeść?