Opublikowany przez: Familiepl
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Beth Macdonald on Unsplash
Bób jest warzywem strączkowym i sezonowym, który najczęściej spotykamy w zupach, sałatkach, ale bywa jedzony także osobno. Bób w ciąży może się okazać skarbnicą witamin i minerałów, tak ważnych da ciężarnych. Ale okazuje się, że nie wszystkie przyszłe mamy powinny jeść bób. Kiedy wolno jeść bób w ciąży?
Bób będzie idealny dla kobiet w ciąży, ponieważ ma bardzo wysoką zawartość folianów. Szklanka bobu zapewnia dziennie zapotrzebowanie na kwas foliowy, co jest szczególne ważne dla kobiet w ciąży. Bób ma jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinny na niego uważać kobiety w ciąży z objawami cukrzycy ciążowej. Bób, to roślina strączkowa, które powoduje wzdęcia – a wzdęcia w ciąży mogą być niezwykle dokuczliwe, dlatego warto go jeść w umiarze.
Bób jest skarbnicą składników odżywczych. Ta niepozorna roślina zawiera:
Jak gotujemy bób? Do gotowania wybierajmy bób twardy, zielony. Bób płuczemy, zalewamy w garnku wodą i przykrywamy. Następnie gotujemy bób na małym ogniu około 20 min, aż będzie miękki. Bób można jeść ze skórką lub bez.
CZYTAJ TEŻ >> Czereśnie w ciąży -czy można je jeść?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.